Neurotransmitters 

 

Hier bespreek ik de vier meest bekende neurotransmitters. Natuurlijk zijn er meer maar we houden het op :

- Dopamine

- Noradrenaline 

- Serotonine

- GABA (gammaaminoboterzuur)

 

Allereerst wat uitleg over neurotransmitters in het algemeen. Een neurotransmitter is een signaalstof in de hersenen, die in synapsen (contactplaats) zenuwimpulsen overdraagt tussen zenuwcellen ofwel neuronen.  De stof wordt een neurotransmitter genoemd als het voldoet aan de volgende vier criteria's.

1. Het wordt gesynthetiseerd in de zenuwcel

2. Het is aanwezig in het zogenaamde presynaptische uiteinde van een zenuwcel en wordt in zulke hoeveelheden afgescheiden dat het een duidelijke actie uitlokt in het postsynsptische neuron of het orgaan waaraan het verbonden is .

3. Als een redelijke hoeveelheid van de stof van buitenaf (exogeen) wordt toegediend moet de stof de werking van de endogeen afgescheiden stof nabootsen.

4. Er bestaat een specifiek mechanisme voor het verwijderen van de stof van de plek waar het actief is.

 

 

Dopamine 

Dopamine is een neurotransmitter (en soms een hormoon) en fungeert op verschillende plaatsen in het lichaam van mens en dier. Dopamine is betrokken bij 3 grote communicatieroutes in de hersenen.De eerste route is verantwoordelijk voor je bewegingscontrole. De tweede route speelt een rol bij het denken, in het bijzonder bij de planning van de denkprocessen en het doelgericht handelen. De laatste route zorgt voor het regelen van emoties en motivaties Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Door dopamine krijg je een prettig gevoel na een beloning oid. 

Mensen met parkinson hebben een tekort aan dopamine. Ook bij ADHD is er waarschijnlijk sprake van een onbalans van dopamine.  Ook speelt het een rol bij schizofrenie. In de hersenen van schizofrenen zijn na autopsie lage concentraties D2 receptoren gevonden.  

Een te lage dopamineniveau maakt het mensen lastiger om ''goede'' beslissingen te maken. Dopamine speelt ook een belangrijke rol bij verslavingen. Aangezien dopamine een onderdeel uitmaakt van het beloningssysteem van de hersenen, speelt dit ook een belangrijke rol in het vormen en in stand houden van een verslaving. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er een duidelijk verband bestaat met een lusteloos gevoel, een laag libido, ziekte van parkinson, ADHD en schizofrenie.

 

Noradrenaline 

Noradrenaline is een neurotransmitter maar ook een hormoon, en wordt vaak verward met adrenaline. Over het algemeen voelen mensen met te weinig noradrenaline zich depressief en mensen met een teveel aan noradrenaline euforisch, gespannen, angstig of opgewonden. Dit hangt af van de stemming en/of andere neurotransmitters. Noradrenaline komt vrij in stress situaties. Het laat onder andere je bloeddruk stijgen waardoor er iets meer bloed voor de hersenen en spieren zijn. Het is chemisch gelijk aan dopamine en dus ook een stemmingsverbeteraar. Noradrenaline drijft de mens aan en zet aan tot actie 

 

Serotonine 

Serotonine heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Serotonine is een tegenhanger van dopamine. Serotonine bestrijdt neerslachtigheid, angst en zorgt dat u zich veilig en tevreden voelt. Serotonine werkt veel trager en regelmatiger dan dopamine. Het effect van dopamine is direct, onmiddellijk en stimulerend. Serotonine is zelfregulerend. De werking van serotonine kan in vier verschillende begrippen worden gevangen: Is kalmerend, slaapverwekkend en zorgt voor een beschut en zeker gevoel. 

 

 

GABA 

Gamma amino boterzuur is een remmende neurotransmitter in de hersenen, welke direct van invloed is op de persoonlijkheid en het vermogen om stress te beheren. Een verlaagd GABA niveau wordt geassocieerd met klachten zoals angst, geïrriteerdheid, slapeloosheid, gejaagdheid, verhoogde stressgevoeligheid, paniekaanvallen, epilepsie, hyperactiviteit enz. Ook zijn er wel aanwijzingen dat GABA kan helpen bij neuropatische pijn (zenuwpijn) 

Maak jouw eigen website met JouwWeb