Feiten en fabels
Er zijn heel veel vooroordelen en onwetendheid over Bps .Hier onnder een aantal fabels en feiten .
Fabels
Borderline is aangeboren : Fabel
Niemand wordt geboren met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Wel weten we dat je geboren kunt worden met een bepaalde gevoeligheid en dat erfelijkheid een grote rol speelt in de ontwikkeling van psychische stoornissen. In hoeverre die stoornis tot uiting komt is echter vooral afhankelijk van de omgevingsfactoren. Als iemand wordt geboren met een bepaalde kwetsbaarheid maar verder opgroeit in een stabiele gezinssituatie waar zich geen noemenswaardige problemen voordoen , dan is de kans groot dat er niets zal gebeuren met deze kwetsbaarheid. Mocht het kind echter iets meemaken bv een trauma , dan is er wel een grotere kans voor ontwikkeling van een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Iedereen met borderline beschadigd zichzelf : Fsbel
Lang niet iedereen met borderline beschadigd zichzelf.en niet iedereen die zichzelf beschadigd heeft borderline. Zelfbeschadiging kan voor sommige mensen met borderline een manier van emotieregulatie zijn, maar dit geldt niet voor alle borderline patiënten.
Iedereen met borderline heeft extreme woede uitbarstingen: Fabel
Vaak denkt men bij 'een borderliner' aan iemand die hysterisch loopt te schreeuwen en bij het minste of geringste extreem boos wordt. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Natuurlijk zullen er mensen met borderline zijn die zulke woede-uitbarstingen hebben en heel snel boos worden om relatief kleine dingen , maar er zijn ook genoeg mensen met borderline die dit helemaal niet hebben en juist alles vanbinnen opkroppen.
Als je borderline hebt, ben je altijd instabiel : Fabel
Mensen met borderline worden in het algemeen als een beetje labiele mensen beschouwd vanwege de vele stemmingswisselingen en impulsief gedrag. Er zijn genoeg mensen met borderline die heel stabiel zijn omdat ze weten hoe er mee om te gaan met moeilijke dingen in het leven. Het is een misvatting te denken dat mensen met borderline door het minste of geringste helemaal van de kaart zijn.
Borderline gaat nooit meer over : Fabel
De diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis is geen diagnose voor het leven. Borderline is heel goed te behandelen en zeker als de diagnose op jonge leeftijd (voor je 30ste) gesteld wordt en dan gelijk in behandeling gaat, kun je er vanaf komen De denkpatronen die je hebt ontwikkeld zijn dan weliswaar al behoorlijk vast geroest maar niet zodanig dat ze niet meer te veranderen zijn .
Feiten
Mensen met borderline denken vaak zwart/wit : feit
Bij de meeste mensen met borderline is terug te zien dat er wordt gedacht in zwart/wit, goed of feit of alles en niets. Dit is vooral voor degene die op die wijze denkt lastig, want het kan behoorlijk belemmerend werken in het leven. Met behulp van therapie is het echter zeker haalbaar om meer te zoeken naar het grijze gebied.
Mensen met borderline hebben een laag zelfbeeld : Feit
Bijna iedereen met borderline kampt met een heel erg laag zelfbeeld. Dit laten ze niet altijd zien, er zijn namelijk mensen met borderline die heel goed in staat zijn om dit te verbergen , maar diep vanbinnen is iedereen met borderline ontzettend onzeker en denken zij allemaal negatief over zichzelf.Dit is eigenlijk onderdeel van de stoornis en komt vaak voort uit gebeurtenissen uit het verleden.
Mensen met borderline hebben vaak een of meerdere trauma's : Feit
Heel veel mensen met borderline zijn n hun jeugd, misbruikt, mishandeld of verwaarloosd , zowel op fysiek als op emotioneel gebied.
Mensen met borderline zijn emotioneel kwetsbaar : Feit
Hoewel iemand met borderline dus niet perse labiel is, is diegene emotioneel wel kwetsbaarder dan iemand zonder borderline. Vaak zien we dat iemand met borderline heftiger reageert op emotionele zaken en langere tijd nodig heeft om iets te verwerken en weer een evenwicht te bereiken. Dit betekent dus niet dat diegene labiel is, maar dat het verwerkingsproces gewoon wat langer duurt dan bij andere.
Mensen met borderline hebben moeite met het aangaan en/of onderhouden van contacten: Feit
Borderline ontwikkel je vaak als gevolg van problemen in relaties met anderen. Als iemand bijvoorbeeld mishandeld of verwaarloosd is, dan kun je je voorstellen dat dit een grote impact heeft op het beeld van iemand over zijn/haar naasten. Het opnieuw aangaan van relaties en het durven vertrouwen van mensen kan heel lastig zijn. Dit is ook dan de reden dat de mensen met borderline het lastig vind om contacten aan te gaan en deze ook te onderhouden. Vertrouwen is vaak een lastig punt en daarnaast is er veelal een grote angst om in de steek gelaten te worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb